30 sept. 2011

Accize 2012

Se apropie calcul accizelor pentru viitorul an. Şi ca de fiecare dată, în ultimii ani cei aflaţi la putere trag discret sforile pentru a băga mâna mai adânc în buzunarul contribuabilului iar astăzi cursul euro/ron s-a dus peste 4.35.
Am luat de curiozitate un istoric valutar al ultimilor 6 ani pentru a vedea cum s-a comportat cursul de schimb în jurul datei de 1 octombrie şi remarc jocurile discrete ale mult iubitului guvern Boc 5 (sau cât o mai fi).


Mă mir ca Boc şi Isărescu au uitat de manevră anul trecut şi cursul nu a avut vreo fluctuaţie importantă.
Nu pot să nu remarc cât de linistit era cursul pe vremea lui Tăriceanu. Chiar dacă economia o ducea mult mai bine pe vremea lui, adevăraţii liberali nu au recurs la astfel de practici! 
Pentru o analiză mai tehnică din punct de vedere economic recomand un articol despre cum creşte cursul euro de dragul accizelor.


Îndrăznesc să anticipez că luni vom avea un curs de 4.4 iar daca lucrurile nu se tulbură în Grecia, pe la mijlocul lui octombrie cursul va fi sub 4.3.
Până una alta, multumim din inimi iubiţi conducători

Multumim domnule Isărescu!

Update: Am updatat graficul. Echipa de mai sus mi-a depăşit aşteptările. În ziua din an în care cursul a contat cel mai mult (3 octombrie în acest an), cursul a scazut putin la 4.3222. Însă nu pentru mult timp. Azi avem un curs în creştere de 4.3529 ron/euro. Mirific!